23 oktober 2006

Duivels?

Liz logeert dit weekeinde bij ons. Altijd gezellig. Liz is vijf jaar en praat honderduit. Haar mondje staat niet stil. Op zaterdag doen we boodschappen. We parkeren de auto in de parkeergarage naast het winkelcentrum en wandelen naar de AH. "Als je dood ben, dan ben je bij de here Jezus", deelt Liz ons mee. Goed om te weten. "Maar niet als je stout bent , want dan ben je bij de duivel. Want die houdt van stout".

Liz zit in groep 2 van de basisschool. De Samen Op Weg-school voor protestants-christelijk onderwijs en dat is te merken ook. Hoe klein ze is, ze kent meer Jezusliedjes dan dat ik wist dat er bestonden. Prima hoor, daar zul je me niet over horen. Liz vindt zingen leuk, ze doet het graag, veel en luidruchtig. En dan maakt het mij niet uit of ze van Berend Botje zingt, of over het Lichtje in haar Hart. Allemaal prima.

Maar dat ze bang wordt gemaakt voor wat haar na de dood te wachten staat, dat vind ik wat anders. Ik weet niet goed hoe ik hier mee om moet gaan. Hoe moet ik in hemelsnaam reageren op haar mededeling over de duivel? Ik kom niet veel verder dan "Goed zo Liz, je hebt goed opgelet toen de juf dat vertelde". Maar het voelt niet goed.

2 opmerkingen:

FritZ zei

FritZ vind dat Franz wel snel de conclusie trekt dat Liz bang wordt gemaakt met de duivel.

Ik mis in ieder geval de argumentatie tussen weten dat er een verschil is tussen hemel en hel en duidelijk worden gemaakt dat de hel iets is waar je bang voor moet zijn.

Isis zei

Isis beaamt dat het moeilijk is om hierop te reageren. Want als katholiek opgevoed meisje weet ik dat je, als je biecht, je zonden weer vergeven zijn en je toch in de hemel komt. ;-)

Maar deze lesstof hangt dus vast aan het onderwijs dat gegeven wordt. Aangenomen dat dit een bewust keuze is om Liz naar een christelijke basisschool te sturen. Dit past dus ook in de lesstof die zij daar krijgt.

Uiteraard moeten kinderen het verschil leren tussen goed en kwaad. De vraag is of ze ook moeten leren of daar sancties op staan waar zij nu geen invloed op heeft, maar die pas gaan plaatsvinden nĂ¡ haar overlijden..

En dan komt de vraag: moet de overheid betalen aan dit soort lessen??